26.5.2008

Siivottomat

Tropiikin aurinko on kuumentanut kadut sietämättömän kuumaksi. Kosteus saa vaatteet tarttumaan ihoon ja tekee olon nuhjuiseksi. Maailma on varjoton auringon paistaessa kohtisuoraan keskeltä taivaanlakea.

Mies kiiruhtaa kohti hotelliaan. Hän kiroaa tyhmyyttään, mikä pakko hänen oli lähteä päiväkävelylle pahimpaan helteeseen. Hän päättää oikaista ja lähtee kohden tuntemattomia alueita.

Ostoskeskus on valtava, ylellinen ja jäähdytetty. Mies nauttii viileydestä kävellessään ostoskeskuksen lävitse. Käytäväpenkillä istuu nuori nainen vieressään paksuturkkinen samojedinkoira. Se roikottaa kieltään ja on selvästi kuumissaan.

- Tuo sinun koirasi ei taida sopia näin kuumaan ilmastoon, toteaa mies samojediin viitaten.

- Ei se minun ole, sanoo nainen. - Minä olen vain sen koirapiika. Kotona sillä on oma kylmähuone eikä se tavallisesti käy ulkona muutoin kuin yön viiletessä.

- Siivottoman rikas koira, toteaa mies päätään pyöritellen. - Se syökin varmaan pelkkää hanhenmaksaa.

- Ei se koira rikas ole vaan sen omistaja. Eivätkä koirat syö hanhenmaksaa kun joskus. Yleensä niille annetaan tavallista ulkomailta tuotua koiranruokaa.

Mies pyörittelee päätään ja jatkaa matkaansa ajatuksissaan. Kohta hän huomaa kävelevänsä aivan erilaisessa ympäristössä. Upeat talot, ostoskeskukset ja ravintolat ovat vaihtuneet aaltopahvista ja pellistä rakennetuiksi hökkeleiksi.

Leikkivien lasten äänet saavat miehen pysähtymään. Hän katselee lapsia, jotka ovat iloisia ilmiselvästä köyhyydestään ja siivottomuudestaan huolimatta. Lapset leikkivät mutaisessa rapakossa uima-allasta, ikään kuin tahtoen osansa siitä mitä kaupungin toisessa osassa korkeiden muurien takana tapahtuu.

- Somia, eikös?

Mies hätkähtää vierelleen yllättäen ilmaantunutta sutenöörin oloista miestä. Hän ei vastaa tälle mitään vaan ottaa muutaman vihaisen askeleen jatkaakseen matkaansa. Sutenööri kiiruhtaa miehen perään, tarttuu tätä käsivarresta ja sanoo:

- Tahdotko ostaa jonkun tytöistä? Vai tykkäätkö enemmän pojista? Hei mies, älä nyt lähde, nämä ovat vielä ihan käyttämättömiäkin...

Alkuperäinen

1 kommentti:

Marja-Leena kirjoitti...

Surullista.