1.5.2009

Säädin

Nuori automaatioinsinööri lupaa rehvastellen ratkaista kaikkien asiakkaiden kaikki ongelmat sijoittamalla muutaman säätimen sinne sun tänne ja viruttamalla niihin pari takaisinkytkentää välttääkseen ylenpalttisen elektronisen kavitoinnin. Insinööri on juuri suorittanut viimeiset tentit ja on piripintaan täynnä itseluottamusta uudessa työpaikassaan.

Insinöörin jalat nurjahtavat hänen tavatessaan kollegansa, nuoren naisen, ekonomin, joka on myynyt asiakkaalleen lupauksia huomisesta ja kassavirran huimasta kasvusta. Nainen loksahtaa insinöörin piirtämään ihannenaisen lokeroon, eikä nuori insinööri perusteellisista analyyseistään huolimatta löydä pienintäkään toleranssin ylitystä missään.

Pää puolittain sekaisin tuo insinööri asettuu piirustuslautansa ääreen ja ryhtyy suunnittelemaan ratkaisua naisen esittelemään asiakastarpeeseen. Insinöörin ajatuksissa pulpahtelevat pintaan vuoroerin naisen kasvot ja vartalo, välillä asiakkaan odotukset.

Nuori nainen, se ekonomi, tulee kiivain askelin liki insinööriä. Naisen kasvoilla on tuima ilme kun hän heilauttaa kättään ja mojauttaa huiman korvapuustin insinöörin päävärkkiin. Insinööri pöllämystyy ja ihmettelee naisen reaktiota. Rohkaisee mielensä ja kysyy syytä naisen väkivaltaiseen käytökseen.

- Laitoimme asiakkaan kanssa sen säätimen paikalleen ja se oli välitön menestys. Prosessi toimi kuin unelma. Minun oli kuitenkin pakko painaa paniikkikytkintä ja pysäyttää se vehje tyystin.

- Miksi ihmeessä? kysyy nuori insinööri hämmästyneenä.

- Se säädin vaikutti minuunkin. Se optimoi minun mielihyväni. Ja oli lähellä ettei mieleni olisi ollut siinä asiakkaan edessä ihan liian hyvä. Ehdin pysäyttää sen vempaimen viime hetkellä, kohta en olisi enää pystynyt, saati tahtonut.

Nuori insinööri katselee suunnittelemansa säätimen kaaviota. Nuoren naisen, sen ekonomin, kasvot katsovat häntä vastaan jokaisesta johdotuksesta, jokaisen komponentin ja moduulin takaa. Lopulta insinööri ymmärtää kytkentöjen perimmäisen yhteyden. Hän valitsee oikean työkalun, kumartuu kaavion puoleen ja poistaa siitä turhanpäiväisen paniikkikytkimen.

Alkuperäinen

1 kommentti:

Tii kirjoitti...

Tietty määrä paniikkikytkimiä on kyllä tarpeenkin. Esim. moraali ja sen semmoiset ;)